fbpx

Contact

Taxarea muncii ar putea scădea pentru familiile cu cel puţin doi copii

Ministerul Muncii propune scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii, se arată într-un proiect de HG.

Aceasta este una dintre propunerile Ministerului de resort, parte dintr-o amplă strategie de creştere a natalităţii şi a calităţii vieţii familiilor cu copii.

Ministerul Muncii a elaborat un plan amplu de măsuri privind creşterea natalităţii şi a calităţii vieţii familiilor cu copii.

Iată cele mai importante măsuri şi termenele asumate de Executiv pentru implementarea lor:

  • Scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii, în funcție de nivelul veniturilor și în funcție de numărul copiilor, cu scopul creşterii veniturilor nete ale familiilor.
  • Facilitarea accesului familiilor tinere la locuințe sociale ori cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat. Tichete sociale acordate familiilor cu venituri mici şi medii pentru accesarea creșelor și grădinițelor, inclusiv a celor private.
  • Reducerea migrației interne dinspre localitățile rurale și orașele mici din România către orașele mari prin reducerea decalajelor de dezvoltare socio-economică
  • Stimulente acordate tinerilor absolvenţi ca să profeseze în școlile din localitățile rurale – acces la locuințe construite pentru personalul din Sănătate şi Învăţământ, sporuri la salariu.
  • Încurajarea si dezvoltarea unor proiecte dedicate zonelor expuse riscului de depopulare prin migrație internă și externă: dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apa curentă, în mediul rural și urbanul mic, accesul la rețeaua de canalizare, dotarea locuinţelor cu baie în rural şi urbanul mic.
  • Construirea de creșe și grădinițe, în special, în orașele cu deficit semnificativ de locuri pentru învățământul preuniversitar.
  • Creşterea accesului la servicii medicale în rural: reînființarea dispensarelor comunale, construirea de centre comunitare integrate, construirea spitalelor regionale, dezvoltarea reţelei de medici de familie în rural.
  • Creșterea atractivității exercitării profesiei de asistent social în mediul rural, prin creșterea salariilor/acordarea unor sporuri și a unor facilități.

Majoritatea acestor măsuri au termen de realizare anul 2028 şi vor fi finanţate din fonduri publice şi/sau PNRR.

Proiectul de act normativ poate  fi consultat aici

Sursa: www.economca.net

Comments

comments

Apelează