fbpx

Contact

Topul celor mai rare și bine plătite joburi din România. Cum poți câștiga mai mult decât o persoană cu studii superioare

Potrivit Smartree, în topul meseriilor rare, unde este necesară diploma de studii superioare, se află cele de inginer topograf, inginer tehnician de aparatură medicală, monitor studii clinice, inginer geodez și actuar. Conform sursei mai sus citate, remunerația inginerilor specializați în topografie, geodezie și aparatură medicală poate să înceapă de la 2.500 lei net/lună, actuarii pot câștiga un minimum de 3.000 lei net/lună. De asemenea, un job rar și foarte bine plătit este cel de monitor studii clinice, unde salariul mediu ajunge în jurul a 6.000 lei net/lună.

“Unele dintre aceste meserii sunt rare prin natura lor, piața locurilor de muncă fiind una nu foarte ofertantă, așa cum este cazul inginerilor în topografie sau a celor geodezi. Însă, în cazul joburilor de actuar, piața se confruntă cu o lipsă de specialiști”, a spus Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Care sunt joburile rare care nu necesită studii superioare și sunt bine plătite

Cei de la Smartree au făcut și un top al joburilor care nu necesită diplomă de licență. Astfel, în topul meseriilor care nu cer studii superioare se află cele de controlor trafic aerian, sudor argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.

Însă, odată realizate calificările necesare, aceste categorii de joburi aduc cu sine avantajul unei remunerații ridicate. Astfel, salariul de început al unui controlor de trafic aerian este de aproximativ 20.000 lei net/lună, ajungând si la 30.000 lei net/lună, după câțiva ani de experiență.

Pe de altă parte, macaragii, sudorii specialziați în argon și alpiniștii utilitari câștigă, în medie, între 3.000 și 3.500 lei net/lună. Somelierii, în funcție de competențe și nivelul de experiență, pot câștiga în medie 4.500 lei net/lună, iar salariul unui grefier poate urca până la 4.000 lei net/lună.

“Chiar dacă nu este necesar să ai studii superioare, acestea sunt totuși meserii speciale, care presupun anumite cursuri și calificari. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmează o perioadă de formare profesională, specifică acestui domeniu. De asemenea, calificarile de macaragiu și sudor sunt dobândite în urma absolvirii unor școli profesionale, iar pentru cele de grefieri și somelieri, sunt organizate cursuri de formare profesională specifice”, a mai spus Raluca Peneș.

Cum se va schimba piața muncii în următorii 5 ani

Deși în acest moment joburile enumerate mai sus sunt rare, odată cu trecerea timpului vor fi din ce în ce mai întâlnite. “De asemenea, având în vedere ritmul alert în care tehnologia evoluează în timp, unele joburi vor dispărea din piață, iar altele vor fi adaptate noilor invenții. Putem astfel menționa industriile de retail și producție, domenii în care lucrătorii comerciali,operatorii sau strungarii vor fi inlocuiți de mașini și procese software”, a încheiat Raluca Peneș.

Sursa: www.revistacariere.ro

Comments

comments

Apelează