fbpx

Contact

UE va investi în 2020 peste 3 miliarde de euro pentru tinerii europeni care vor să studieze în străinătate

Comisia Europeană a publicat solicitarea de propuneri pe anul 2020 pentru programul Erasmus+, iar bugetul estimat de peste 3 miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de cel din 2019, va oferi mai multe oportunităţi tinerilor europeni de a studia, a se pregăti sau câştiga experienţă profesională în străinătate. 2020 este ultimul an al actualului program al Uniunii Europene pentru mobilitate şi cooperare în educaţie, formare, tineret şi sport.

Ca parte a solicitărilor de propuneri pentru anul 2020, Comisia va lansa un al doilea pilot pentru ”Iniţiativa privind Universităţile Europene”. Mai mult, UE îşi propune să creeze 35.000 de oportunităţi astfel încât studenţii şi personalul african să poată participa în program prin intermediul Alianţei Africa-Europa pentru investiţii şi locuri de muncă durabile.

”Sunt foarte mulţumit că în 2020 Uniunea Europeană va investi peste 3 miliarde de euro în programul Erasmus+. Ne va permite să creăm mai multe oportunităţi pentru tinerii europeni să studieze sau să se pregătească în străinătate, permiţându-le să înveţe şi să-şi dezvolte o identitate europeană. În plus, ne va ajuta să promovăm Iniţiativa privind Universităţile Europene, prin continuarea investiţiei noastre în spaţiul educaţional european. Sunt mândru să văd că instituţiile de învăţământ superior formează noi alianţe puternice, deschizând calea pentru universităţile viitorului, care funcţionează în beneficiul studenţilor, a personalului şi a societăţii europene”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport.

Orice instituţie publică sau privată – ce activează în domeniile educaţiei, tineretului, formării şi sportului – poate solicita finanţare în cadrul acestei runde de propuneri. În plus, pot aplica grupuri de tineri active în domenii pentru tineret, dar care nu sunt constituite oficial drept organizaţii de tineret.

”Noile oportunităţi de finanţare Erasmus pentru sectorul educaţional şi al formării profesionale vor consolida Comunitatea Educaţiei şi Formării Profesionale; creând o punte de legătură între sectoare, regiuni şi ţări. Consolidarea ErasmusPro va stabiliza aceste legături, oferind în acelaşi timp mai multe oportunităţi pentru educaţie şi formare profesională”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă.

În plus, Comisia a publicat ”Ghidul programului Erasmus+” în toate limbile oficiale ale UE. Ghidul furnizează solicitanţilor detalii despre toate oportunităţile puse la dispoziţie în învăţământul superior, în educaţia vocaţională şi formare profesională, în educaţia şcolară şi educaţia adulţilor, dar şi în domeniile tineretului şi sportului din cadrul programului Erasmus + în 2020.

Primele 17 universităţi europene au fost selectate în iunie 2019 şi sunt în curs de a-şi începe activităţile. A doua solicitare de propuneri lansată pleacă de la această primă fază de testare. Iniţiativa va fi tema principală a unui eveniment al Comisiei Europene din 7 noiembrie 2019, unde toate universităţile europene selectate până acum se vor reuni pentru prima dată pentru a face schimb de informaţii şi pentru a discuta cu studenţii, rectorii şi ministerele responsabile pentru învăţământul superior despre următorii paşi. Şi alte universităţi vor fi reprezentate la dezbaterile despre viitorul învăţământului superior în Europa.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează