fbpx

Contact

Unele salarii vor scadea dupa noua lege a salarizarii

Legea salarizarii va aduce si scaderi ale salariilor, nu numai majorari.

Se porneste de la o anvelopa salariala de 63.5 miliarde de lei

Pentru aceasta lege, se porneste de la o anvelopa salariala de 63.5 miliarde de lei,  la care se vor mai adauga 10 miliarde de lei.

“Pornim de la o anvelopa de 63.5 miliarde de lei cu tot ceea ce s-a pus anul acesta, iar pana la finalul lui 2020 este vorba de 10 miliarde de lei anual. Am mai introdus niste institutii in Legea salarizarii unitare care erau exceptate si nu am inteles niciodata de ce. Exceptii puteau face doar ASF si BNR. Aici a fost si o recomandare a Comisiei Europene ca sa aiba salariile cat mai aproape de media din UE, in schimb erau alte institutii din Romania care nu se supuneau legii salarizarii unitare si salariile erau uriase”, a declarata Olguta Vasilescu.

Toate sporurile vor fi plafonate la 30%

Sporurile vor fi plafonate la 30%, pentru a avea o imagine mai clara a salariilor.

“Pana acum a fost un salariu generalizat al sporurilor. De exemplu, aveam un salariu de 1.000 de lei, dar sporurile puteau sa fie la 2.000, la 3.000 de lei si veniturile erau de 4.000 de lei. Un venit mincinos pana la urma sau un salariu mincinos. Le-am plafonat pe toate la 30%, ca sa terminam cu sarabanda asta a sporurilor si sa stii foarte clar ce ai in plata”, a declarat ministrul Muncii.

Salariile bugetarilor de lux vor fi reduse

Potrivit declaratiilor Olgutei Vasilescu, bugetarii cu salarii uriase vor avea, dupa noua lege, salarii mai mici.

“Am incercat sa nu scadem niciun salariu in plata in Romania. Repet, sunt exceptii la acei bugetari de lux, dar nu cred ca va plange cineva, pentru ca pana acum au avut un salariu urias”, a subliniat Vasilescu.

Privind decizia Curtii Constitutionale prin care personalul cu aceleasi conditii sa fie remunerat la nivelul salariului de baza, ministrul Muncii a precizat ca acest lucru nu poate fi sustinut si ar fi creat un dezechilibru in sistem.

 

Sursa: www.antena3.ro

Comments

comments

Apelează