fbpx

Contact

Unul din cinci angajaţi din România se simte deprimat din cauza pandemiei – studiu

Aproximativ 20% dintre angajaţii care au participat la un studiu spun că se simt deprimaţi şi doar o treime dintre cei care au avut nevoie de consiliere psihologică au apelat la această formă de ajutor, se arată într-un studiu realizat de platforma de recrutare online eJobs.

„Ultimele 12 luni au adus schimbări majore în viaţa românilor, atât în plan personal, cât şi profesional. Cum elementul de control a fost limitat asupra multora dintre aceste schimbări, echilibrul emoţional al angajaţilor şi al candidaţilor a fost adesea pus la încercare, iar cel mai recent sondaj derulat de eJobs România arată că starea de spirit pe care o invocă cei mai mulţi respondenţi este incertitudinea, asociată cu o puternică teamă de viitor. O treime dintre cei care au participat la studiu spun, însă, că au acum o perspectivă mult mai clară asupra priorităţilor din viaţa lor şi tot atâţi declară că ultimul an i-a făcut mai puternici şi sunt, prin urmare, optimişti cu privire la ce urmează să se întâmple”, se arată într-un comunicat al platformei de recrutare.

Cu toate acestea, după un an deloc uşor, 20% dintre participanţii la cercetare se simt deprimaţi. Lor li se alătură destul de mulţi respondenţi care spun că şi-au pierdut echilibrul emoţional în pandemie sau care se simt singuri.

„Când anul trecut, pe vremea aceasta, la aceeaşi întrebare exista un număr la fel de mare de persoane care se simţeau însingurate, nesigure cu privire la viitor sau deprimate, aveam tendinţa să credem că este firesc şi că toate aceste stări sunt un efect imediat al declanşării pandemiei. Un an mai târziu vedem însă că problema s-a cronicizat şi că sunt foarte mulţi angajaţi şi candidaţi care fac faţă foarte greu provocărilor de zi cu zi. Vorbim în special de cei care şi-au pierdut jobul şi nu au reuşit să îl înlocuiască, de cei care lucrează în companii a căror activitate a fost afectată sau este în pericol sau de cei care încă nu s-au acomodat la munca de acasă. Iar efectele acestor stări ajung, din păcate, aproape întotdeauna să îşi pună amprenta asupra performanţei de la locul de muncă”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales, eJobs România.

În acest context, o treime dintre cei chestionaţi au spus că au simţit în ultimul an nevoia de a primi suport psihologic specializat, însă, în ciuda acestui fapt, 62% nu au făcut nimic în acest sens, motivul cel mai des invocat fiind lipsa banilor. 18% nu s-au simţit confortabil să discute despre problemele lor cu cineva străin, iar 5% s-au temut că ar putea fi judecaţi de cunoscuţi.

„Companiile conştientizează faptul că sănătatea emoţională a angajaţilor este un aspect pe care nu îl mai pot neglija pentru că impactul pe care îl are în business este uriaş. Pe acest fond, consilierea psihologică începe să îşi facă loc, ca beneficiu, în structura pachetelor extrasalariale oferite de companii. Datele acestui studiu ne arată că doar 4% dintre cei care au făcut terapie în ultimul an au avut acest serviciu plătit de angajator. Din păcate, o altă concluzie a studiului arată că 40% dintre respondenţi simt că managerii din compania pentru care lucrează nu sunt interesaţi de sănătatea emoţională a angajaţilor”, mai spune Roxana Drăghici.

Sondajul a fost derulat în luna martie a acestui an, pe un eşantion de 850 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 56 de ani.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează