fbpx

Contact

Viitorii pensionari vor primi 7,3 miliarde de lei în 2018 în conturile de pilonul II. Contribuţia rămâne plafonată la 3,75% şi în anii următori

Conturile de pensie privată obligatorie ale tuturor celor aproape 7 milioane de participanţi vor fi suplimentate cu 7,3 miliarde de lei anul viitor, de la bugetul de pensii publice. Suma este cu doar 1,7% mai mare decât cea din acest an, ca urmare a diminuării contribuţiei, de la 5,1% la 3,75%.
“Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, sunt diminuate cu suma de 7.315.105 mii lei aferentă Pilonului II de pensii”, se arată în nota de fundamentare a bugetului asigurărilor sociale de sănătate pentru anul viitor.

Amintim că, în luna noiembrie a acestui an, Guvernul a decis reducerea contribuţiei de la bugetul de pensii publice la Pilonul II de pensii, cele private obligatorii, de la 5,1% din veniturile salariale brute, la 3,75%, asta în condiţiile în care, potrivit legislaţiei mai vechi a fondurilor private, această contribuţie ar fi trebuit să crească la 6%.

Potrivit unei fişe de proiect din bugetul asigurărilor sociale de sănătate pentru anul viitor, Ministerul Muncii nu intenţionează să crească din nou această contribuţie, care ar urma să rămână plafonată la 3,75% cel puţin până în anul 2021.

Ca atare, sumele care vor intra în conturile de pensie privată ale contributorilor, chiar dacă vor fi mai mari, vor creşte mai lent, şi doar ca urmare a creşterii salariului.

Cele 7,31 miliarde de lei care vor fi viraţi anul viitor către Pilonul 2 de pensii reprezintă cu 1,7% mai mult decât sumele încasate de viitorii pensionari în acest an (7,19 miliarde de lei), întrucat procentul, chiar diminuat, se aplică la un salariu brut mai mare din cauza transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Iată care vor fi alocările prognozate în viitorii ani:

2019: 8,24 miliarde lei

2020: 9,18 miliarde lei

2021: 10,18 miliarde lei

La finele lunii septembrie a acestui an, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară, Pilonul II avea 6,96 milioane de participanți și active nete de 38,17 miliarde de lei.

Sursa: economica.net

Comments

comments

Apelează