fbpx

Contact

Zece angajaţi ai Serviciului de Probaţiune Iași, în greva foamei

Zece angajaţi de la Serviciul de Probaţiune Iaşi au intrat în greva foamei, ca formă extremă de protest în semn de nemulţumire faţă de salarizarea consilierilor de probaţiune pentru luna decembrie 2023.

Greviştii spun că greva foamei este o soluţie extremă la care apelează alături de celelalte forme de protest şi de solicitări anterioare, în vederea acordării în continuare a drepturilor salariale conform unui Ordin de Ministru în acord cu munca depusă de personalul de probaţiune.

Ei solicită Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi Ministerului Justiţiei, până în data de 26 ianuarie, recalcularea, de urgenţă a salariului pentru luna decembrie 2023 şi punerea în plată a diferenţelor rezultate, raportat la plata efectuată deja în luna decembrie 2023.

“Am ales această cale de protest întrucât la data de 10 ianuarie, fără niciun temei legal ne-au fost fost plătite salariile diminuate faţă de salariile achitate în perioada august – noiembrie 2023. Legalitatea cumulării salariilor, acordate consilierilor de probaţiune începând din luna august 2023 printr-un act administrativ emis de Ministerul Justiţiei, a fost recunoscută inclusiv prin OUG nr. 127/2023. Prin acest act normativ, personalul din sistemul de Justiţie a fost exceptat de la majorarea de 5% a salariilor, acordată prin alin.1 al art.I din Ordonanţa de Urgenţă 115/2023. (…) Prevederile unui act administrativ, Ordin de Ministru, care au produs efecte juridice şi au fost deja transpuse în realitate prin achitarea salariilor majorate pentru lunile august-noiembrie 2023, nu pot fi înlăturate unilateral, fără niciun temei legal, doar prin simpla emitere a unor fluturaşi de salarii pentru luna decembrie 2023 cu sume aferente lunii iulie 2023, deci cu sume care nu includ salariile deja recunoscute de OUG 127/2023”, afirmă Cristina Irimia, consilier de probaţiune.

Protestatarii afirmă că celelalte categorii de personal din sistemul de Justiţie au primit salariile aferente lunii decembrie 2023 aşa cum au fost stabilite în urma majorărilor acordate prin actele administrative.

“Suntem discriminaţi, din nou, doar noi, consilierii de probaţiune care, în mod abuziv, am fost readuşi la salarizarea din anul 2017 (în perioada decembrie 2017- august 2023 nu am beneficiat de nicio creştere salarială). Conform prevederilor legale, angajatorul este cel care are obligaţia să asigure fondurile necesare plăţilor salariilor angajaţilor săi. Diminuarea dispusă de angajatorul nostru, ne cauzează prejudicii care vor atrage noi acţiuni în instanţă şi costuri suplimentare pentru bugetul ministerului, evident nu din cauza consilierilor de probaţiune, ci din cauza abuzului comis de angajator, a cărui victimă a ajuns personalul de probaţiune”, spun protestatarii.

Sursa: www.agerpres.ro

Comments

comments

Apelează