fbpx

Contact

Zi liberă de la serviciu sau de la școală pentru vaccinare, inclusiv pentru însoțitor

Stare de urgență

Președintele Iohanis a promulgat inițiativa legislativă prin care este acordată zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilor. Proiectul prevede, de fapt, mai multe zile libere plătite – pentru prima doză, rapel și vaccinarea copilului – fără a le include în durata concediului de odlhnă, în cazul angajaților atât din sistemul public, cât și din sectorul privat.

Parlamentul adoptase proiectul, prin votul final al Camerei Deputaților, la finele lunii iunie. Proiectul nu întrunise însă numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat în plenul Senatului, fiind respins, dar pe foindul scăderii ratei de vaccinare, toate partidsele de la putere au susținut inițiativa.

Potrivit proiectului, amendat în comisii de deputați, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 vor beneficia de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării. Măsura este valabilă în cazul angajaților din sistemul public și privat. În cazul în care angajatorul sau instituțiile publice organizează activitatea de vaccinare la sediul propriu nu mai este acordată zi liberă.

Ziua liberă va fi acordată pentru ziua vaccinării, pentru rapel și pentru vaccinarea copilului, respectiv pentru copiii sub 18 ani, precum și pentru vaccinarea persoanelor cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. Elevii și studenții vor beneficia de câte o zi de scutire de la frecventarea cursurilor pentru fiecare doză de vaccin efectuată. De asemenea, cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști vor beneficia de câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează