fbpx

Contact

Zi liberă plătită pentru autorecenzare

Salariații vor beneficia de o zi liberă plătită pentru autorecenzare în conformitate cu prevederile OUG 19/2020 privind organizarea şi desfășurarea recensământului populației şi locuințelor din România în anul 2021.

Potrivit acestui act normativ, angajatorul este obligat să acorde o zi liberă plătită salariatului care se autorecenzează.

 

Condiții de acordare

 

Pentru a putea beneficia de ziua liberă plătită, salariatul este obligat să se auto-recenzeze prin intermediul internetului și să prezinte angajatorului dovada autorecenzării, respectiv să prezinte codul de confirmare a încheierii cu succes a procesului de autorecenzare.

 

Când se acordă ziua liberă pentru autorecenzare

 

Data concretă la care se acordă ziua liberă se stabilește de comun acord cu persoana îndreptățită, în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

Având în vedere faptul că salariatul trebuie să prezinte angajatorului dovada realizării cu succes a autorecenzării, consider că ziua liberă plătită nu poate fi acordată la data efectuării autorecenzării.

Ceea ce trebuie reținut este faptul că angajatorul nu poate refuza acordarea zilei libere plătite și nici nu o poate compensa material, obligația acordării acestei zile în natură fiind expres prevăzută de lege.

De asemenea, trebuie reținut faptul că salariații vor beneficia de o singură zi liberă plătită, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane.

 

Perioada în care poate fi făcută autorecenzarea

 

Recenzarea persoanelor este obligatorie iar perioada în care persoanele interesate se pot autorecenza este intervalul 14 martie 2022 – 15 mai 2022.

Mai multe detalii legate de recensământul 2022 puteți găsi accesând link-ul oficial, recensamantromania.ro

 

Vasiliu Miclea SCA

 

 

Comments

comments

Apelează