fbpx

Contact

91% dintre tinerii români care nu au lucrat niciodată în viață ”sunt mulțumiți” de situația lor

Majoritatea tinerilor din România, care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează vreun program educaţional sau de formare (NEET), se declară mulţumiţi de situaţia lor actuală, şi doar 5 din 100 de persoane doresc să colaboreze şi să schimbe această stare de fapt, arată un sondaj realizat de organizaţia Junior Achievement. Astfel, dintre cei peste 1.400 de tineri NEET chestionaţi de la începutul acestui an, doar 126 (respectiv 9%) sunt interesaţi să se formeze profesional şi, ulterior, să profeseze.

Totodată, ponderea celor care doresc să colaboreze şi să se implice concret în acest demers este şi mai mică, adică 5 din 100 de persoane contactate.

Pe de altă parte, 91 din 100 de tineri care nici nu muncesc, nici nu studiază în prezent, au afirmat că nu vor să schimbe situaţia în care se află. În acest sens, tinerii din Ialomiţa, Giurgiu, Galaţi şi Vrancea consideră colaborarea necesară un efort mult prea mare, care le-ar schimba starea curentă, în care se descurcă şi fără a merge la cursuri sau a lucra.

“Inerţia, starea curentă şi obişnuinţa cu zilele în care doar vremea se schimbă reprezintă principalele bariere care îi împiedică pe tinerii NEET să fie mai motivaţi. Aplicând o serie de tehnici derivate din metoda FROG, specialiştii Junior Achievement interacţionează direct cu aceşti tineri şi îi motivează să îşi dorească mai mult de la ei înşişi, să se pregătească profesional, să se angajeze sau să-şi urmeze visul de a avea propriul lor start-up. Dispersarea lor geografică necesită lungi convorbiri telefonice cu fiecare dintre ei şi organizarea de seminare online pentru instruire, identificarea pasiunilor şi a punctelor forte. Tinerii îşi dau acordul şi pentru fiecare dintre ei este realizat câte un profil personalizat. Spre deosebire de un CV, profilul personalizat oferă informaţii despre aptitudini, abilităţi, cunoştinţe şi preferinţele de lucru sau studiu”, se menţionează în concluziile cercetării de specialitate.

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în februarie, indică scăderea ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante în 2019 la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

În ultimul trimestru al anului trecut, erau doar 47.090 de locuri de muncă vacante, faţă de 63.694, în trimestrul III din 2018, acest nivel fiind apropiat de cel înregistrat după primul trimestru din 2015, de 47.448 locuri de muncă. De asemenea, pe parcursul anului 2019, numărul de şomeri care nu au lucrat niciodată a atins un nou minim, de până la 177.089 de persoane, faţă de 200.000 – 290.000 de persoane, în ultimii 10 ani. În primele opt luni ale anului trecut, rata şomajului a fost 3% în România, cea mai scăzută valoare din 1992 şi până în prezent.

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează