fbpx

Contact

Bona şi depanatorul de smartphone, noi ocupaţii recunoscute pe piaţa muncii

24 de ocupaţii noi vor fi introduse în Clasificarea ocupaţiilor din România (COR), potrivit unui proiect de Ordin aflat în dezbatere publică la Ministerul Muncii. Printre ocupaţiile care vor fi introduse în COR şi deci recunoscute oficial în ţara noastră se numără cele de bonă, bonitor la animalele de fermă, depanator de tablete, responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal, dascăl, catehet. Proiectul de Ordin mai prevede şi redenumirea în COR a agenţilor de poliţie comunitară în poliţişti locali.

24 de ocupaţii sunt pe punctul de a fi recunoscute oficial în ţara noastră. Acestea sunt nominalizate într-un proiect de Ordin, aflat acum în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

Ministerul de resort a comunicat pentru Economica.net care sunt noile ocupaţii introduse în COR: bonă, bonitor la animalele de fermă, catehet, consilier eparhial, consilier patriarhal, dascăl, depanator telefoane mobile inteligente/tablete, eclesiarh, egumen, episcop-vicar, episcop-vicar patriarhal, inspector eparhial, inspector general bisericesc, inspector patriarhal, îngrijitor grupă învăţământ preşcolar, manager destinaţie turistică, ombudsman, paracliser, prezentator TV, responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal, secretar Cancelaria Patriarhală, secretar eparhial, vicar-administrativ eparhial, vicar-administrativ patriarhal.

Dintre cele 26 de ocupaţii cuprinse în anexa proiectului de Ordin de modificare și completare a Clasificării ocupaţiilor din România, 24 sunt ocupaţii noi (cele enumerate mai sus de Economica), iar alte două ocupaţii, respectiv diacon şi preot, se regăsesc deja în COR în grupa majoră 2 (studii superioare) şi au fost introduse şi în grupa majoră 3 (tehnicieni, maiştri şi asimilaţi) pentru a se realiza concordanţa dintre COR şi Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au spus pentru Economica oficialii Ministerului Muncii.

Proiectul mai aduce şi următoarele modificări, ne-au explicat oficialii Ministerului de resort:

– redenumirea ocupaţiei „agent poliţie comunitară” în „poliţist local”, cu păstrarea codului COR.
– mutarea ocupaţiei „cântăreţ bisericesc” dintr-o grupă majoră în altă grupă majoră;
– mutarea ocupaţiei „călugăriţă” de la un cod COR la altul din cadrul aceeleiaşi grupe de bază;

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează