fbpx

Contact

Controalele pentru combaterea muncii la negru şi la gri vor continua în acest an, anunţă şeful ANAF

Controalele pentru scoatere la suprafaţă a muncii la negru sau la gri vor continua şi în acest an, în baza unui protocol între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Inspecţia Muncii, a afirmat joi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş.

“Acţiuni pe care le întreprindem cu Antifrauda pe partea de scoatere la suprafaţă a muncii la negru sau la gri vor continua şi anul acesta. Este acel protocol numit Cronos, cu ITM-urile, care este prins şi în PNRR şi în care, împreună, Antifrauda cu Inspecţia Muncii, încearcă să identifice, acolo unde încă se mai foloseşte, munca la negru sau munca la gri. Încercăm să identificăm şi alte mecanisme prin care se ocoleşte plata contribuţiilor, în general – şi se caută alte modalităţi de a fi cumva recompensată prestaţia pe care o face o persoană, la un moment dat. Dar, toate aceste lucruri, să fie foarte bine înţeles, nu le facem decât în baza unei analize de risc. Nu mai mergem decât pe baza analizei de risc. Este unul dintre jaloanele pe care mi le-am impus eu, ca preşedinte, ca tot controlul, să-l numim generic, indiferent cine-l face, orice acţiune pe care o face ANAF în acest sens, are în spate o analiză de risc corectă, bine făcută – şi care să ne şi ducă la rezultatele pe care le aşteptăm şi, în acelaşi timp, să nu deranjez niciodată un contribuabil care îşi face bine treaba şi care încearcă să respecte legislaţia din România”, a menţionat Lucian Heiuş, la Conferinţa Anuală de Taxe PwC România.

Şeful ANAF a subliniat că inspectorii vor merge acolo unde există suspiciuni că TVA este evazionată. De asemenea, aceştia vor merge să verifice “acolo unde există tranzacţii intragrup, tranzacţii cu persoane afiliate”.

“Este unul dintre elementele pe care le avem în în analiză. Vom încerca să verificăm şi luăm în studiile pe care le facem noi zone unde, în perioada de pandemie, statul a direcţionat sume importante de bani – şi vrem să vedem dacă într-adevăr ele au fost folosite corect şi au şi ajutat la acest lucru. Anul trecut au fost, de exemplu, sectoare ale economiei care pe datele statistice, date de Institutul National de Prognoză, am avut o creştere spectaculoasă, dar noi am constatat că impozitele şi taxele declarate din acele sectoare nu a avut trendul pe care l-a avut dezvoltarea acelor domenii – şi o să încercăm să identificăm şi în aceste sectoare unde trebuie să mergem să facem controale. În mare, cam asta este viziunea noastră pentru anul 2023 şi obiectivele pe care ni le-am stabilit”, a mai spus Lucian Heiuş.

Sursa: www.agerpres.ro

Comments

comments

Apelează