fbpx

Contact

Dreptul la consultatii medicale prenatale

Una dintre masurile de protectie a maternitatii instituite de catre legiuitorul roman in vederea ocrotirii salariatelor insarcinate o reprezinta dreptul acestor lucratoare de a beneficia de dispense de la programul de lucru in vederea efectuarii unor controale medicale in legatura directa cu starea de graviditate.

De acest drept poate beneficia orice salariata gravida care si-a instiintat angajatorul cu privire la starea ei si care este nevoita sa se prezinte la controale medicale sau investigatii ce nu pot avea loc decat in timpul programului de lucru.

Concret, acest drept se materializeaza intr-o invoire acordata de catre angajator salariatei gravide de la programul normal de lucru, perioada pe care salariata o foloseste in vederea efectuarii unor consultatii sau examene prenatale, in baza recomandarii medicului specialist.

Aceasta dispensa trebuie acordata de catre angajator, la cererea lucratoarei gravide, in limita a 16 ore pe luna. O problema poate aparea in situatia in care salariata gravida este incadrata cu program de lucru redus. Or, intr-o asemenea situatie, se pune problema daca salariata gravida are dreptul tot la 16 ore dispensa sau acest drept se diminueaza corespunzator programului de lucru?

Consider ca, in absenta unor texte de lege care sa limiteze acest drept si salariata incadrata cu program redus are dreptul sa beneficieze de aceeasi dispensa ca si salariata incadrata cu contract indvidual de munca cu program normal.

Trebuie retinut faptul ca, din modalitatea de redactare a art. 15 din O.U.G. nr. 96 / 2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, aceasta dispensa se acorda de catre angajator numai daca investigatia medicala nu se poate efectua decat in timpul programului de lucru. Asadar nu orice solicitare de invoire din partea salariatei gravide trebuie aprobata de angajator ci, numai acele solicitari in care se demonstreaza ca examenul medical nu se poate efectua decat in timpul programului de lucru al salariatei.

Cum solicitam angajatorului acordarea dispensei:

  • in prealabil angajatorul trebuie sa fi fost informat despre starea de graviditate;
  • salariata gravida sa solicite expres angajatorului acordarea dispensei;
  • salariata gravida sa argumenteze motivul pentru care investigatia sau controlul medical nu se poate desfasura decat in timpul programului de lucru.

Av. Razvan Vasiliu

Comments

comments

Apelează