fbpx

Contact

Durata concediului de odihnă ar putea fi majorată

Mai mulți senatori de la PNL propun ca durata minimă a concediului de odihnă să crească: de la 20 de zile, cât este în prezent, la 25 de zile. Dintre acestea, o zi de concediu va fi acordată angajatului pentru a-și sărbători ziua de naștere.

Proiectul a fost depus deja la Senat.

Inițiatorii proiectului – mai mulți senatori de la PNL – spun că ar fi nevoie de creșterea duratei concediului de odihnă, deoarece, studiile au arătat că, în România, peste 70 % dintre angajații din mediul privat și peste 40% dintre bugetari suferă fie de suprasolicitare la locul de muncă, fie de sindromul dependenței de muncă. Liberalii consideră că angajații care au mai multe zile de concediu pe an sunt mai motivați să lucreze, ceea ce va duce la creșterea productivității muncii, iar acest lucru este și în folosul firmelor la care lucrează.

De aceea, PNL vrea modificarea Codului Muncii astfel încât fiecare salariat să aibă un concediu minim de 25 de zile lucrătoare pe an, față de doar 20, în prezent. Potrivit proiectului depus la Senat, din cele 25 de zile, una va fi acordat pentru angajați ca să își sărbătorească ziua de naștere. Va fi încheiat astfel un acord între angajați și angajatori. Argumentul invocat de inițiatori este că majoritatea angajaților uită să își ofere un echilibru motivațional care să ducă înc ele din urmă la un randament mai bun la locul de muncă.

O altă modificare propusă de liberali se referă la durata zilei de lucru. Aceasta poate fi prelungită de la 8 la 10 ore pe zi, dar să nu se depășească 40 de ore săptămânal. Ceea ce înseamnă că unii angajați ar putea lucra doar 4 zile pe săptămână și vor avea 3 zile libere.

Sursa: Europa FM

Comments

comments

Apelează