fbpx

Contact

Evaluarea competentelor salariaților

icon

Odată cu modificarea Codului muncii prin Legea nr. 40/2011, în legislația muncii a fost introdus un nou concept – evaluarea competentelor salariaților. Bine, acest concept nu era unul tocmai nou, multinaționalele folosind cu mult înainte de apariția Legii 40/2011 diferite de modalități de evaluare a competențelor propriilor salariați fie pentru a-i ierarhiza din punct de vedere al performanței, fie pentru a le acorda diferite prime sau bonusuri în funcție de rezultatele obținute.
Dar nu toți angajatorii au fost pregătiți pentru o astfel de modificare, astfel încât, unii dintre ei au început să inventeze criterii care mai de care de evaluare a competențelor sau să traducă, într-un mod ciudat, dispoziții aplicabile în companii din străinătate.
Astfel, s-a ajuns ca în reglementările interne să se regăsească o serie de criterii de evaluare a competențelor salariaților din cele mai ciudate.
Ultimul exemplu l-am întâlnit în „Sistemul de performanță și dezvoltare profesională” aplicabil în cadrul unei bănci comerciale și care menționează în capitolul dedicat evaluării competențelor faptul că „Cerințe privind atitudinea profesională sunt grupate și sistematizate într-un model de 8 competențe viabile la nivelul grupurilor … : Management vizionar, Gândire dincolo de limite, Trăirea și promovarea diversității culturale, Inspiră Angajament, Dezvoltarea echipei și capacității de lider, Autoevaluare și învățare, orientare către client, Performanță și orientare către rezultate”.

Evaluare

Stau și mă întreb ca un cârcotaș: Oare ce a vrut să spună autorul prin Management vizionar și Gândire dincolo de limite? Cum pot fi evaluate aceste două aspecte? Evident că numai subiectiv, iar partea mai puțin plăcută o reprezintă faptul că evaluarea după astfel de criterii, potrivit aceleiași proceduri de lucru, are o pondere de 20% în acordarea calificativului final. Enorm !
Şi, ca să merg și mai departe, pe baza acestor calificative se realizează ierarhizarea salariaților pe baza evaluării având la bază astfel de criteriilor aberante, salariatul putând fi concediat pentru lipsa unui management vizionar sau pentru faptul că gândirea sa nu depășește limitele.
Aberant!

Av. Razvan Vasiliu

Comments

comments

Apelează