fbpx

Contact

Femeile europene acuză fluierături și comentarii grosiere la locul de muncă

Circa 60% dintre femeile din Europa susțin că au fost victimele cel puțin unei forme de violență sexuală sau sexistă la locul de muncă, potrivit unui studiu al IFOP pe un eșantion de 5.000 de femei realizat în cinci țări, relatează AFP.

Pentru femeile în cauză, fenomenul nu este neapărat o amintire îndepărtată: 21% dintre ele spun că au avut de a face cu un astfel de tratament în cursul ultimelor 12 luni (și chiar 42% în rândul celor cu vârste sub 30 de ani), potrivit acestui studiu realizat pentru Fundația Jean-Jaures și Fundația europeană de studii progresiste (FEPS), arată Agerpres. Nu mai puțin de 11% dintre respondente (9% în Franța și 15% în Spania) susțin chiar că au avut un raport sexual “forțat sau nedorit” cu cineva din mediul lor profesional. O cifră care scoate în evidență “zona gri care poate exista în jurul consimțământului”, atunci când acesta poate “fi obținut într-un context de subordonare, intimidare sau manipulare”, susțin autorii în acest studiu realizat în Franța, Germania, Italia, Maria Britanie și Spania.

Violențele sexiste care ar putea părea cele mai puțin grave sunt cele mai frecvente: 46% dintre femei au fost vizate de “fluierături, gesturi sau comentarii grosiere sau priviri indecente”, o rată care urcă până la 56% în Germania. Nu mai puțin de 26% dintre acestea susțin că s-au confruntat cu astfel de gesturi sau cuvinte “în mod repetat”. În plus, 9% dintre femei spun că au suferit cel puțin o dată “presiuni” din partea unui coleg pentru a obține de la ele un “act de natură sexuală” (de exemplu un raport sexual în schimbul unui loc de muncă sau al unei promovări) și 18% spun că li s-a impus “cel puțin o dată” contacte fizice precum o mână pe fese, o îmbrățișare forțată sau un sărut furat. Studiul IFOP a fost realizat printr-un chestionar online, în aprilie 2019, pe cinci eșantioane de peste o mie de femei de peste 18 ani, în cinci țări ale Uniunii Europene.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează