fbpx

Contact

Fisa de aptitudine definitiva, suficienta pentru concedierea salariatului

icon

Fisa de aptitudine definitiva reprezinta o decizie a organelor de expertiza medicala, in baza careia se poate dispune concedierea salariatului pentru motive care tin de persoana acestuia.

Prin Decizia nr. 7/04.06.2016, ICCJ a interpretat dispozitiile art. 61 lit. c) din Codul Muncii, hotarand ca fisa de aptitudine definitiva reprezinta o decizie a organelor de expertiza medicala, in baza careia se poate dispune concedierea salariatului pentru motive care tin de persoana acestuia.

Noul Cod de procedura civila reglementeaza in cadrul art. 519 si urm. institutia sesizarii ICCJ, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Solutia pronuntata de ICCJ este obligatorie pentru toate instantele de judecata.

Astfel, in aplicarea dispozitiilor amintite, ICCJ a solutionat dosarul nr. 519/101/2015 avand ca obiect sesizarea formulata de Curtea de Apel Craiova – Sectia 1 civila, in sensul pronuntarii unei hotarari prealabile prin care a rezolvat de principiu chestiunea de drept referitoare la aplicarea art. 61 lit. c) din Codul Muncii.

Potrivit art. 61 lit. c) din Codul Muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului, in cazul in care, prin decizia organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

Prevederea legala din Codul Muncii a fost interpretata de ICCJ in sensul ca prin decizia organelor de expertiza medicala (prin care se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului), se intelege rezultatul evaluarii medicului specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca, constand in fisa de aptitudine, necontestata sau devenita definitiva dupa contestare, prin emiterea deciziei de catre entitatea cu atributii legale in acest sens.

Asadar, pentru concedierea unui salariat pentru motive care tin de persoana acestuia este suficienta o fisa de aptitudine a medicului de medicina muncii, cu conditia ca aceasta sa fie definitiva.

Comments

comments

Apelează