fbpx

Contact

Fișa de pontaj zilnică pentru fiecare angajat pune în dificultate angajatorii

O modificare a Codului Muncii pune în dificultate angajatorii. Măsura adoptată obligă companiile să țină o fișă de pontaj zilnică pentru fiecare angajat, dar patronii susțin că măsura va crește aspectele birocratice, scrie ejobs.ro.

Prin noua modificare a Codului Muncii, intrată în vigoare pe 7 august, angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat prin intermediul unei fişe de pontaj, cu evidenţierea orei de începere şi de sfârşit ale programului de lucru.

Măsura a fost adoptată în vederea reducerii muncii la negru, dar specialiştii se pare că nu se încred în această măsură

“Deşi măsura este făcută în vederea reducerii muncii la negru, nu ştiu dacă se va întâmpla acest lucru, ci va fi mai degrabă o povară administrativă care vine în sarcina companiilor”, spune CEO al grupului de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT.

Angajatorii au introdus deja sisteme automate de acces pentru a înregistra intervalul orar la care vin şi la care pleacă angajaţii.„Rolul măsurii este de a combate munca nedeclarată, dar este greu să ceri acest lucru, spre exemplu unei companii IT care are 500 de angajaţi. Efectul va fi unul de accentuare a birocraţiei”, spune Oana Datki, Managing Partner la Consulteam.

Efectele implemetării fişelor de pontaj zilnice vor determina angajatorii să investească în sisteme informatice, iar cei care au deja sisteme automate implementate vor fi nevoiţi să le modifice pentru a corespunde noilor cerinţe. Cel mai mult vor avea de suferit angajaţii care lucrează pe teren, mai susţin angajatorii.

„Există roluri care implică mobilitatea sau roluri de management, angajaţi care nu vor fi prezenţi fizic la biroul central. Putem înţelege intenţiile de a regla piaţa muncii, însă parteneriatul în comunicare cu angajatorii ar putea aduce soluţii împărtăşite pe o listă de priorităţi comune”, e de părere CEO Temps România. Deşi modificările vor adăuga o birocraţie suplimentară, este posibil ca în contextul obligativităţii să se descopere anumite oportunităţi.

Sursa: ejobs.ro

Comments

comments

Apelează