fbpx

Contact

Forta de munca importata din Filipine

In Romania, angajatii din hoteluri si restaurante au avut cele mai mici salarii si multi dintre acestia, au renuntat la locurile de munca.

In 2016, salariul mediu a fost 275 de euro net

Pentru angajatii din hoteluri si restaurante, salariul mediu net in 2016 a fost 275 de euro, cu 70% mai mic decat salariul mediu inregistrat in Romania.

Rata fluctuatiei de personal este ridicata

“Avem o rata ridicata a fluctuatiei de personal. Poiana Brasov este o locatie ciudata din acest punct de vedere, unde daca iti permiti sa-i spui angajatului ca trebuie sa isi faca treaba, acesta pleaca. Acest lucru se intampla mai nou peste tot in Romania, cu cine vorbim ne spune acelasi lucru“, a declarat Radu Fluture, director de cazare la Teleferic Grand Hotel din Poiana Brasov.

Fostii angajati s-au reorientat catre fabrici sau munca in strainatate

Romanii din acest sector care au renuntat la locurile de munca, s-au reorientat catre munca in fabrici sau catre job-uri in strainatate, pe salarii de  6-7 ori mai mari.

Conducerea hotelului a decis sa importe forta de munca

“Avem angajati filipinezi in res­taurant, in bucatarie sau cameriste, urmea­za sa mai aducem si alti filipi­nezi, pentru ca am ajuns la concluzia ca romanii nu isi mai doresc sa munceasca. Un motiv ar putea fi faptul ca au prins gustul Occi­den­tului, poate ca acolo unde pleaca simt ca munca lor este valo­ri­zata“, a adaugat Radu Fluture.

Multi dintre angajatii filipinezi sunt mai dedicati si isi doresc o schimbare, de la munca pe vase de croaziera sau din Emiratele Unite, unde munceau 18-19 ore pe zi.

Pentru acestia, salariul din Romania este de trei ori mai mare decat salariul mediu din aceasta industrie in tara natala.

Printre beneficiile angajatilor Teleferic se numara cazarea, masa si asigurarea la o clinica privata.

Recrutarea acestora nu este insa simpla

“Nu avem o ambasada a Filipine in Romania, iar acest lucru ne ingreu­neaza recrutarea. Colaboram cu o agentie de recrutare de acolo si avem oamenii nostri care sustin interviurile“, a mai spus Radu Fluture.

 

Sursa: zf.ro

Comments

comments

Apelează