fbpx

Contact

Functionarii publici, demisi doar in cazul unei decizii definitive a instantei

Parlamentarii au depus la Senat o initiativa pentru abrogarea articolului privind suspendarea raporturilor de munca a functionarilor publici, in cazul in care acestia sunt trimisi in judecata.

Initiatorii cred ca functionarii publici sunt discriminati

Initiatorii proiectului considera ca functionarii publici sunt discriminati, avand in vedere ca in Legea 188/1999 este prevazut ca la trimiterea in judecata acestia pot fi demisi, iar in alte acte normative pentru alte categorii de personal, prevederile difera:

  • in Codul Muncii e prevazut ca suspendarea raportului de munca sa se faca in cazul arestarii preventive, nu la trimiterea in judecata;
  • Statutul alesilor locali prevede suspendarea in cazul in care declaratia privind interesele personale nu este respectata;
  • Legea administratiei locale arata ca mandatul de consilier local se suspenda de drept in momentul in care persoana este arestata, nu cand este trimisa in judecata.

“De aceea sustinem ca toti cetatenii care isi desfasoara activitatea in cadrul unei institutii publice, indiferent daca au calitatea de functionar public, inalt functionar public, personal contractual, ori ales local trebuie sa beneficieze de tratament egal in fata legii si a autoritatilor publice”, motiveaza initiatorii.

Proiectul modifica un singur articol

Conform proiectului, un singur articol din Legea functionarilor publici este modificat.

Astfel, nu se impune suspendarea de drept a functionarului public, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa stabileasca vinovatia acestuia.

„Art. 94 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 365 din 29 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.”

Proiectul nu are inca toate avizele

Proiectul a fost depus la Senat, in procedura de urgenta, insa nu are inca avizele de la Guvern si de la Consiliul Legislativ, pentru a intra in plenul primei camera sesizate.

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează