fbpx

Contact

Guvernul înleşneşte schimbarea locurilor de muncă avute de cetăţenii extracomunitari aduşi la muncă în România

Executivul a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă care simplifică schimbarea locurilor de muncă avute de cetăţenii din afara UE, aduşi la muncă în ţara noastră. Dacă lucrătorul extracomunitar va dori să ocupe un loc de muncă nou la un alt angajator decât cel care l-a adus în ţara noastră, angajarea sa se va putea realiza doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul anterior, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.

Amintim că în anul 2022 executivul a aprobat cel mai mare contingent de lucrători din afara UE, nou-admişi pe piaţa muncii din România, din 2014 încoace.

Guvernul modifică legislaţia ca să faciliteze schimbarea locurilor de muncă avute de cetăţenii extracomunitari aduşi la muncă în ţara noastră. Cetăţeanul extracomunitar încadrat în muncă în baza avizului de angajare, cu excepţia celui pentru lucrători sezonieri, poate ocupa un nou loc de muncă la acelaşi angajator sau la alt angajator, oricând pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE.

Cetăţeanul străin (din afara UE) se va angaja în noul loc de muncă în baza unui aviz de angajare nou, obţinut de angajatorul său, prevede OG nr 25 din 2014, în vigoare.

Executivul a elaborat un proiect de OUG care modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea străinilor în muncă în ţara noastră.

Ce spune proiectul de act normativ

Dacă lucrătorul extracomunitar va schimba locul de muncă la acelaşi angajator, care a depus diligențele necesare pentru obţinerea avizului de muncă iniţial, noul aviz de angajare se eliberează angajatorului în condiţii mai flexibile şi cu mai puţină birocraţie decât în situaţia obţinerii avizului de muncă iniţial.

Dacă lucrătorul extracomunitar vrea să ocupe un loc de muncă nou la un alt angajator decât cel care l-a adus în ţara noastră, angajarea sa se va putea realiza doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul anterior, „document prezentat de noul angajator, în condițiile în care nu a trecut mai mult de un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă”, spune proiectul de OUG.

Aceste prevederi nu se vor aplica dacă încetarea contractului individual de muncă a intervenit din iniţiativa angajatorului anterior sau ca urmare a acordului părţilor, ori prin demisia străinului dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă, se mai arată în proiectul de OUG.

România se confruntă în continuare cu deficit de forţă de muncă în construcţii, industria ospitalităţii, industria prelucrătoare, transporturi şi agricultură, iterează executivul. Cel mult 100.000 de noi lucrători extracomunitari pot fi aduşi la muncă în ţara noastră în cursul anului 2022, conform HG 132 din 2022.

După intrarea în ţară, unii dintre cetăţenii extracomunitari, admişi pe baza vizei de angajare în muncă, părăsesc locul de muncă avut la angajatorul care le-a obţinut avizul de angajare ca să lucreze la altă firmă, iar această situaţia „creează un prejudiciu pentru angajatorul iniţial prin aceea că acesta suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii străinului pe piaţa muncii din România”, explică guvernul în motivarea proiectului de act normativ. În acest context, „este necesară stabilirea unor reguli astfel încât ocuparea unui nou loc de muncă la un alt angajator să se poată realiza doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul anterior şi să se creeze un flux unitar de lucru la nivel naţional, întrucât piaţa forţei de muncă a fost semnificativ afectată pe perioada pandemiei”, argumentează guvernul în proiectul de OUG.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează