fbpx

Contact

Guvernul se pregătește să modifice Codul Muncii

avocat dreptul muncii

Guvernul a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, document care ar putea fi adoptat astăzi.

Modificările vizează includerea și definirea muncii subdeclarate, sancționarea utilizării ei, precum și modificarea termenului pentru compensarea muncii suplimentare.

Potrivit proiectului de act normativ, munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.

Acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale, ar urma să fie sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

În ceea ce privește compensarea muncii suplimentare, proiectul prevede că termenul în care angajatorul este obligat să compenseze orele suplimentare prestate de salariat cu ore libere plătite crește de la 60 la 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Comments

comments

Apelează