fbpx

Contact

Instanța obligă Generali Pensii să plătească unei foste angajate daune morale și să o reangajeze, pentru că a concediat-o în perioada de probă fiind însărcinată

Societatea Generali Pensii Private, al cincilea jucător de profil, a fost obligată de instanță să plătească unei foste angajate 20.000 de lei drept daune morale pentru maniera în care a concediat-o, argumentul fiind că ar fi cunoscut starea de graviditate și problemele de sănătate ale acesteia legate de sarcină, producându-i un stres de mare intensitate ce putea afecta și sănătatea fătului. De asemenea, sentința obligă societatea s-o repună pe fosta angajată în funcție și să-i plătească o despăgubire egală cu salariile majorate, indexate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data încetării contractului până la reîntegrarea efectivă, plus cheltuieli de judecată de 3.000 lei. Hotărârea Tribunalului București, din septembrie 2019, a fost atacat cu apel de societate în luna ianuarie a acestui an.

Potrivit datelor din dosar analizate de Profit.ro, reclamanta a fost angajată în funcția de analist – middle office investiții în septembrie 2018, pentru o perioadă de probă de 90 de zile calendaristice. În prima parte a lunii noiembrie 2018, pe fondul slabelor performanțe profesionale – conform sursei citate -, pârâta Generali Pensii Private a emis decizia de încetare a contractului individual de muncă (CIM) al reclamantei și notificarea privind încetarea raporturilor de muncă începând cu 12.11.2018, comunicată verbal în data de 09.11.2018, iar în format fizic prin curierat, cinci zile mai târziu, 14.11.2019. În aceeași dată, 09.11.2018, reclamanta a comunicat angajatorului prin e-mail o scrisoare medicală datată 02.11.2018, ce atestă starea sa de graviditate. “În data de 09.11.2018, prin adeverința medicală emisă de medicul de familie, se atestă că reclamanta suferă de disgravidie precoce și se recomandă repaus în data de 09.11.2018, iar prin certificatul de concediu medical, reclamantei i se acordă concediu medical în perioada 12-14.11.2018. În perioada 15-16.11.2018, reclamanta a fost internată în spital. Pârata Generali Pensii a avut cunoștință de faptul că reclamanta este în concediu medical, deoarece, la insistențele acesteia, la data de 13.11.2018 i-a eliberat o adeverință de vechime în muncă, pentru a-i servi la medic”, se arată în motivare.

Potrivit Codului Muncii, pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia. “Conform Codului Muncii, contractul individual de muncă se suspendă de drept în situația concediului pentru incapacitate temporară de muncă. Astfel, contractul individual de muncă era suspendat de drept la momentul notificării, astfel că pârată ar fi trebuit să reia procedura notificării după încetarea cauzei de suspendare. Pentru că pârata nu a procedat în acest mod, notificarea și decizia Directoratului Generali Pensii de încetare a CIM al reclamantei, care a stat la baza notificarii, sunt lovite de nulitate, motiv pentru care le va anula și va dispune reintegrarea reclamantei în funcția și postul deținute anterior încetării contractului de muncă. În consecință, va obliga pârata să plătească reclamantei o despăgubire egală cu salariile majorate, indexate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data încetării contractului până la reintegrarea efectivă. De asemenea, va obliga pârata să plătească reclamantei daune morale în cuantum de 20.000 lei, având în vedere maniera în care a procedat pârata, deși cunoștea starea de graviditate a reclamantei și problemele de sănătate ale acesteia legate de sarcină, producându-i acesteia un stres de mare intensitate ce putea afecta și sănătatea fătului. În baza articolului 453 Cod Procedură Civilă, va obliga pârata să plătească reclamantei suma de 3.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat”, se arată în motivarea unei sentințe a Tribunalului București din 14.09.2019.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează