fbpx

Contact

Legea privind venitul minim de incluziune

Legea care prevede un nou program de acordare a venitului minim de incluziune (VMI) a fost promulgata de presedintele Romaniei.

Proiectul urmareste integrarea persoanelor vulnerabile in piata muncii

Proiectul de lege este parte din politica actuala de a reforma protectia sociala, prin incurajarea persoanelor vulnerabile care beneficiaza de ajutor si integrarea lor in piata muncii.

Noul program uneste cele trei beneficii din prezent in unul singur

Noul program imbina cele trei beneficii de asistenta sociala acordate in prezent, venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei.

In urma implementarii noilor masuri, sistemul va fi mai eficient

Prin implementarea noului program, se urmareste reducerea cantitatii de informatii necesare pentru procesarea cererilor, ce va duce la reducerea costurilor administrative si private. De asemenea, vor fi reduse erorile si actiunile de frauda.

Adultii apti de munca vor primi un stimulent pentru cautarea activa a unui loc de munca

Noul program va oferi adultilor apti de munca, inactivi momentan, un stimulent pentru cautarea activa a unui loc de munca, oferindu-le oportunitatea de a combina asistenta sociala cu munca.

Noua formula de calcul este imbunatatita

In prezent, taxarea integrala a castigurilor descurajeaza ocuparea unui loc de munca. Cand o persoana care benefiziaza de ajutor se angajeaza, pierde din acest beneficiu toata valoarea venitului din munca, acesta fiind de multe ori incert sau de scurta durata.

Cu noul program, rata de impozitare marginala scade de la 100% la aproximativ 50%.

Numarul familiilor sarace acoperite de VMI se va dubla

Numarul famiilor sarace acoperite de VMI va creste de la 400.000 la 800.000.

Se asteapta ca noul program sa reduca imediat saracia monetara in randul beneficiarilor.

 2.08 miliarde de lei, investiti in implementarea proiectului

Bugetul pentru implementarea acestui proiect este estimat la 2.08 de miliarde de lei. 1.59 de miliarde se vor investi in acordarea VMI si 0.49 pentru aplicarea actelor normative anterioare, in primele 4 luni.

Legea va intra in vigoare din 1 aprilie 2018.

 

Sursa: mmuncii.ro

Comments

comments

Apelează