fbpx

Contact

Legea salarizarii – discriminari intre judecatori si procurori

Asociatia Procurorilor din Romania a constatat existenta unor discriminari de natura salariala, in proiectul legii salarizarii unitare.

Reprezentantii considera ca aceste prevederi ar afecta drepturi deja castigate

“Discriminarile sunt de neinteles si de neacceptat in conditiile in care nicaieri in cuprinsul legii, nici in dispozitiile generale si nici in dispozitiile specifice familiei ocupationale — Justitie, nu se regaseste vreo motivare cu privire la aplicarea diferita a coeficientilor de salarizare incepand cu momentul in care auditorii de justitie devin magistrati procurori sau judecatori. Pe langa discriminarile de natura salariala, proiectul de lege mai cuprinde inca o dispozitie discriminatorie intre magistrati, in sensul ca se considera vechime in functia de judecator doar perioada in care magistratul a indeplinit functia de judecator, iar vechime in functia de procuror doar perioada in care magistratul a indeplinit functia de procuror. Aceasta dispozitie afecteaza drepturile tuturor magistratilor, intrucat vechimea in magistratura a fost si este recunoscuta magistratilor judecatori si procurori de la momentul intrarii acestora in profesie”, subliniaza Asociatia Procurorilor.

Curtea Constitutionala a retinut ca legiuitorul a stabilit norme identice sau similare

Curtea Constitutionala a retinut ca legiuitorul a stabilit, prin Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, norme identice sau similare in ce priveste:

  • incompatibilitatile si interdictiile aplicabile functiilor de procuror si de judecator;
  • admiterea in magistratura si formarea profesionala a judecatorilor si procurorilor;
  • numirea judecatorilor si procurorilor;
  • accesul procurorilor la functia de judecator si al judecatorilor la functia de procuror;
  • drepturile si indatoririle judecatorilor si procurorilor;
  • raspunderea juridica a acestora.

APR observa ca desi proiectul ar trebui sa se raporteze la exigentele impuse de documentele internationale, in realitate acest aspect nu se respecta.

APR a adresat memorii Ministerului Muncii si Ministerului Justitiei

Astfel, Asociatia Procurorilor din Romania a adresat memorii Ministerului Muncii si Ministerului Justitiei, formuland observatii asupra articolelor din proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, impunand amendarea lor.

 

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Apelează