fbpx

Contact

Ministrul Muncii: 189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor nu se mai practică

Ministrul Muncii a anunţat că 189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor din România (COR) nu se mai practică, în timp ce peste 1.800 de meserii actuale nu se regăsesc în cod. ”Codul ocupaţiilor este cu mult depăşit de realitatea din piaţă”, a transmis ministrul, precizând că se lucrează la actualizarea COR.

Filator de corzi pentru piane, legător de păr, meşteşugar cenuşeritor sunt printre ocupaţiile care nu mai sunt practicate, iar printre cele care ar urma să fie introduse în COR se numără cele de arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relaţia cu investitorii.

”189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor din România (COR) nu se mai practică astăzi şi alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competenţelor, calificărilor şi ocupaţiilor (ESCO) NU se regăsesc în COR, aceasta este una dintre concluziile evaluărilor pe care le-am realizat împreună cu Autoritatea Naţională pentru Calificări”, a scris pe Facebook ministrul Muncii.

Coform Ministerului Muncii, ocupaţii care nu mai sunt practicate şi se elimină sunt: ceruitor de piastrine pentru acordeoane, filator corzi pentru piane, legător de păr, meşteşugar cenuşeritor, scuturător, aburitor plută.

Printre ocupaţiile care ar putea fi introduse în COR se numără cele de arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relaţia cu investitorii, expert în securitate cibernetică.

Cei care doresc să formuleze propuneri privind actualizarea ocupaţiilor sau doresc să primească sprijin pentru a include o nouă ocupaţie în COR au la dispoziţie şi adresa de email ocupatii@mmuncii.gov.ro, gestionată de direcţia specializată din Ministerul Muncii.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează