fbpx

Contact

Ministrul Muncii: Nu aş recomanda concediu de odihnă sau medical în această perioadă, când sunt închise unităţile de învăţământ

Ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, arată, într-o postare pe Facebook, că în această perioadă nu ar recomanda părinţilor concediul de odihnă sau concediul medical, arătând că autorităţile propun alte soluţii precum munca de acasă sau flexibilizarea programului de lucru, acolo unde este posibil.

“Am venit cu câteva soluţii aplicabile exclusiv în perioada în care unităţile de învăţământ sunt închise, conform deciziei fiecărui angajator: 1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru; 2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii şi condiţiile logistice permit; 3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfăşura de la distanţă). Cred că următoarele măsuri sunt de bun simţ atunci când specificul locului de muncă este acomodat. În cazul familiilor cu 2 părinţi, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinţi să muncească dimineaţa şi altul după-amiaza. De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotaţie, să rămână acasă cu cei mici. Nu aş recomanda: 1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislaţii, acordarea concediului unor angajaţi care cer, în masă, concediul de odihnă; 2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obţine, dintr-o dată, un astfel de document”, scrie ministrul Muncii.

Referitor la proiectul de lege în dezbatere la Parlament, proiect conform căruia, dacă se închid şcolile, un părinte poate sta acasă cu copilul/copiii în zile libere plătite de angajatori, Violeta Alexandru precizează că pot apărea circa 2-3 milioane de părinţi care pot solicita acest drept simultan, iar cifra reprezintă cam 50% dintre angajaţii din România.

“Cam acestea ar fi opţiunile dacă suntem de acord că România trebuie să meargă înainte şi în situaţii de criză. Trebuie să fim responsabili şi să respectăm măsurile de prevenţie dar, în acelaşi timp, nu putem să închidem totul, pur şi simplu”, subliniază ministrul interimar al Muncii.

Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a luat luni decizia de închidere a şcolilor şi grădiniţelor în perioada 11 martie – 22 martie.

În acest moment, în România sunt 29 de persoane diagnosticate cu coronavirus, iar cinci dintre acestea au fost vindecate.

Sursa: www.agerpres.ro

Comments

comments

Apelează