fbpx

Contact

Opera din Cluj se va închide pentru că nu mai sunt bani. Artiștii trimiși în șomaj pe creștere economică

Opera Națională Română din Cluj e la un pas de a nu putea începe stagiunea 2019 – 2020. Opera din Iași este în aceeași situație.

Florin Estefan, managerul Operei din Cluj, se află la Iaşi, pentru premiera spectacolului ”Evgheni Oneghin” în care joacă rolul principal. Acesta a spus că Opera clujeană nu mai are bani pentru stagiunea următoare, alături de Opera din Iași.

”Bugetul pentru «Bunuri şi servicii», unde intră şi producţia şi funcţionalitatea instituţiei, cu colaboratorii permanenţi în primul rând, fără să mai vorbim de invitaţi, cheltuielile de regie sau altele, acel buget de «Bunuri şi servicii» este în jur de 7% din bugetul general, salariile având ponderea cea mai mare, adică în jur de 92%. Iar de cheltuieli de capital şi investiţii nu poate fi vorba. Acesta este cel mai frumos vis. Eu de când sunt director la Opera din Cluj nu am văzut bani la acest capitol. Problema care ne macină nu este că nu ne vom permite să facem producţii noi, ci problema este că sunt oameni care vin zi de zi la serviciu în regim de angajaţi, dar care sunt plătiţi ca şi colaboratori permanenţi cu sumele aproape jumătate din salariul unui coleg cu care munceşte cot la cot, dar este angajat plin al operei. Iar acum nici acest salariu nu îl vom mai putea plăti, pentru că din suma aprobată pe trimestru şi alocată pe lunile care vin, este de doar 30% din voloarea ei şi asta doar pentru că aşa a hotărât cineva. Fără să nu se spună o Hotărâre de Guvern sau o Ordonanţă, să menţioneze un act normativ în acest sens”, explică Florin Estefan.

Sursa: www.stiridecluj.ro

Comments

comments

Apelează