fbpx

Contact

Patronatul Concorida vrea răspunsuri: Asociaţia cere Guvernului clarificarea condiţiilor privind prelungirea vârstei de pensionare

Codul muncii

Aociaţia patronală Concordia solicită Executivului clarificarea termenilor şi condiţiilor prelungirii aplicabile după vârsta de pensionare, cu acordul clar al angajatorului, înainte de adoptarea legii, pentru a asigura predictibilitate şi echitate pieţei muncii din România.

Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul în mediul public, binevenit în intenţiile sale, are câteva prevederi neclare ce ridică probleme de aplicare pentru mediu privat, arată un comunicat al patronatului. Este vorba de posibilitatea pensionării până la 70 de ani la cererea angajaţilor, respectiv acordul angajatorului. Această măsură are nevoie de un cadru mai clar şi precis, altfel va genera multă impredictibilitate pentru angajatori pentru că, în ciuda intenţiei legiuitorului, nu este clar unde intervine acordul angajatorului. Factorul de instabilitate generat este accentuat de prevederea potrivit căreia angajatul poate reveni oricând asupra deciziei de continuare a activităţii până la 70 de ani.

”Nu se poate ca, după ce ai optat să nu te pensionezi, să poţi să revii oricând şi oricum asupra deciziei, fără a lăsa angajatorului timpul necesar să pregătească înlocuitori şi, respectiv, fără să îşi dea acordul. Această continuare a activităţii trebuie să ţină cont de peisajul mai larg al gestiunii resursei umane. Planurile de recrutare a tinerilor sau de înlocuire sunt făcute, evident, ţinând cont de numărul de persoane care se pregătesc să se retragă din activitate. Aici este nevoie de predictibilitate, fiindcă nu se pot face ajustări de la o lună la alta. Trebuie să fie clar că această decizie se ia cu acordul părţilor. Trebuie de asemenea să avem în vedere că nu orice meserie poate fi continuată în orice condiţii şi de către orice persoană dincolo de vârsta de 65 de ani. Decizia trebuie luată într-un cadru flexibil. Este important ca aceste puncte să fie clarificate”, a declarat Radu Burnete, directorul Concordia.

Concordia susţine integrarea persoanelor vârstnice în câmpul muncii, atât din motive sociale (continuarea integrării în comunitate, completarea veniturilor din pensie cu forme flexibile), cât şi economice (compensarea deficitului de forţă de muncă). Companiile angajează deja persoane vârstnice, în diferite formule flexibile, în funcţie de capacităţile şi nevoile acestora.

Concordia spune că este necesar să fie luate în calcul câteva aspecte: capacitatea de a presta anumite tipuri de activităţi – sunt o serie de meserii care nu pot fi întreprinse la acelaşi nivel la 65, respectiv la 69 de ani. Angajatorul trebuie să poată evalua şi lua decizia, de la caz la caz, cu privire la capacitatea de continuare a activităţii angajaţilor după vârsta standard de pensionare. În caz contrar, angajaţii se pot afla în situaţii de risc sau în imposibilitatea de a îndeplini sarcinile de lucru, din motive obiective, ce ţin de capacitatea fizică.

Planurile de şcolarizare pentru învăţământ dual, unde companiile sunt implicate, sunt creionate în raport cu numărul şi meseriile celor care urmează să iasă la pensie, pentru a asigura înlocuirea. În cazul în care angajaţii în prag de pensionare aleg să prelungească activitatea, cei tineri vor rămâne fără locurile de muncă preconizate, pentru care au fost pregătiţi, pentru că angajatorii nu îi pot păstra pe amândoi. Chiar şi în situaţiile în care vorbim de lucrători cu studii superioare, care nu au nevoie de pregătire tehnică specifică unei meserii, companiile le pregătesc acestora planurile de carieră ţinând cont de retragerea legală din activitate a unora dintre angajaţi. Recrutarea – termenele de 30, respectiv 60 de zile pentru notificarea angajatorului sunt extrem de scurte chiar şi pentru a planifica procesul de recrutare pentru înlocuitori, în cazul în care angajaţii nu doresc pensionarea sau prelungirea, spune asociaţia.

Sursa: www.zf.ro

Comments

comments

Apelează