fbpx

Contact

Pauza de masa si repausul zilnic

Orice perioada care nu este timp de munca este considerata repaus, si orice angajat are acest drept, zi de zi.

Daca durata de munca depaseste 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa

Salariatii cu un program care depaseste 6 ore, au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, conform prevederilor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Pentru angajatii minori, pauza este de cel putin 30 de minute

In cazul angajatilor care nu au implinit inca varsta de 18 ani, pauza de masa trebuie sa dureze cel putin 30 de minute, daca timpul de munca depaseste 4 ore si jumatate.

Pauzele nu se includ in durata zilnica a timpului de lucru

Exceptand cazurile in care contractul colectiv de munca are prevederi contrare, pauzele nu se includ in durata zilnica normala a timpului de lucru.

Intre doua zile de munca, repausul trebuie sa fie de cel putin 12 ore consecutive

Salariatii au dreptul la un repaus de cel putin 12 ore consecutive, intre doua zile de munca, exceptand cazurile in care muncesc in schimburi, cand un repaus nu poate fi mai mic de 8 ore consecutive intre schimburi.

In cazul muncii in schimburi, salariatii se succed unul pe altul la acelasi post, dupa un program, care poate fi de tip continuu sau discontinuu, in vederea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, prevazuta in contractul individual de munca.

 

 

Sursa: Codul Muncii

Comments

comments

Apelează