fbpx

Contact

Rata șomajului în Uniunea Europeană a continuat să scadă

Rata șomajului în Uniunea Europeană și-a continuat tendința de scădere în luna septembrie, ajungând la 6,7% din populația activă, față de 6,9% în luna august și un nivel de 7,7% în luna septembrie a anului trecut, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, informează AFP. Rata șomajului în zona euro a urmat o tendință similară de scădere, de la 7,5% în luna august până la 7,4% în luna septembrie, față de un nivel de 8,6% în luna septembrie a anului trecut. Redeschiderea economiei în primăvară, după restricțiile sanitare legate de pandemia de Covid-19, a continuat să stimuleze piața muncii. Eurostat estimează că 14,32 milioane de persoane erau în șomaj în UE luna trecută, dintre care 12,07 milioane în țările care fac parte din zona euro, scrie Agerpres.

Tinerii sunt cei mai afectați de lipsa locurilor de muncă. Potrivit Eurostat, în luna septembrie 2021 rata șomajului în rândul celor cu vârsta de până la 25 de ani era de 15,9% în UE și de 16% în zona euro, în ușoară scădere comparativ cu luna august. Comparativ cu situația din luna septembrie a anului trecut, rata șomajului în rândul tinerilor a scăzut cu două puncte procentuale în ambele cazuri.

Statele membre cu cele mai reduse rate ale șomajului sunt Cehia (2,6%), Olanda (3,1%) și Malta (3,2%). Pe de altă parte, Spania (14,6%) și Grecia (13,3%) au cele mai ridicate rate ale șomajului din UE.

Cu o rată a șomajului de 5% în luna septembrie, în scădere față de o rată de 5,2% în luna august, România se situează printre statele membre cu cea mai scăzută rată a șomajului din UE.

Potrivit datelor publicate anterior de Institutului Național de Statistică, rata șomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în luna septembrie față de luna precedentă, ajungând la 5%, iar rata șomajului în rândul tinerilor se menține la un nivel ridicat, respectiv 19,5%. Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie a anului 2021 a fost de 416.000 persoane, în scădere față de luna precedentă (428.000 persoane). Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,3% în cazul persoanelor de sex masculin și 4,7% în cazul celor de sex feminin).

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează