fbpx

Contact

România – statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă în pandemie. Cei mai căutați candidați pentru joburile remote

România este statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă, ca urmare a riscului generat de COVID-19, fiind singurul stat membru UE cu un procent sub 20% al salariaților care au muncit de acasă, în pandemie.

La nivel european, aproape 4 din 10 angajați (37%) au început să lucreze de acasă, în contextul izolării impuse de pandemie, respectiv peste 30%, în majoritatea statelor membre UE. Cele mai ridicate procente ale penetrării muncii de acasă au fost raportate în Finlanda (60%), Luxemburg (peste 50%), Țările de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%), Danemarca (aproape 50%), conform unui raport al Eurofound, care prezintă date referitoare la piața muncii din Uniunea Europeană, în perioada pandemiei de Covid-19.

“Conform datelor pe care le deținem, estimăm că segmentul blue collar va fi impactat parțial, acesta fiind constituit în principal din joburi fizice. Pe de altă parte, în ceea ce privește segmentul white collar, vedem că în cazul mai multor companii a fost demarat un proces de regândire a nevoilor de business și de recrutare, cu implicații ce prevăd în mod clar o schimbare de mentalitate: de la work from home ca o excepție, la work from home ca o normalitate”, susține Aida Ionescu, Head of Operations OLX.

Începând cu luna martie a acestui an, întreaga piață a forței de muncă a fost afectată de efectele izbucnirii pandemiei de coronavirus, iar acest lucru s-a reflectat și în numărul total de anunțuri de angajare. Efectele crizei COVID-19 s-au resimțit mai puternic în primele luni de pandemie, astfel că, în martie, numărul de anunțuri s-a redus la 29.900, comparativ cu circa 32.500 de anunțuri de angajare, în februarie 2020, pentru ca mai apoi, în aprilie, să înregistreze o nouă contracție, la 22.250 de anunțuri.

Ulterior, cu toate că în luna mai numărul de anunțuri de recrutare a scăzut sub pragul de 20.000, în lunile ce au urmat, ofertele de muncă au început să crească treptat, ajungând la aproximativ 23.100 de anunțurilor de angajare, în iunie, și apoi la 24.300, în iulie. Ingineri, meseriași, constructori – cei mai căutați candidați de pe piața muncii În luna februarie 2020, în România, cei mai căutați candidați erau inginerii, meseriașii și constructorii (6.317 de anunțuri), lucrătorii în producție, depozite și logistică (6.176 de anunțuri), precum și șoferii, muncitorii în servicii auto și curierii (3.167 de anunțuri). De asemenea, la mare căutare era personalul din hoteluri și restaurante (2.413 anunțuri), dar și bonele și menajerele (2.306 anunțuri).

În luna iulie 2020, topul celor mai căutați candidați nu prezintă multe diferențe. Astfel, pe primul lor rămân inginerii, cu peste 7.000 de anunțuri de recrutare, mai multe chiar ca înainte de declanșarea crizei. Sunt urmați, de data aceasta de categoria șoferi, muncitori în servicii auto și curieri (3.255 de anunțuri), iar pe locul al treilea sunt lucrătorii în producție, depozite și logistică (2.016 anunțuri).

Angajatorii se uită, de asemenea, și după bone și menajere (1.806 anunțuri). Dacă în lunile ianuarie și februarie ale acestui an, numărul celor care și-au depus CV-urile în căutarea unui job a fost mai mare decât în perioadele similare din 2019, în martie au fost primele contracții, apărute odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Așadar, în martie 2020, numărul de candidați care au aplicat la un job a fost de aproximativ 161.500 de persoane, în scădere cu 8,24% față de martie 2019. Din luna mai, însă, numărul de candidați a început să intre pe un trend pozitiv, și a ajuns la 177.606, cu un plus de 4,28% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează