fbpx

Contact

Sondaj: Modificările fiscale îşi spun cuvântul, angajaţii din IT vor să-şi schimbe jobul pentru un salariu mai bun care să compenseze scăderea

Pe fondul ultimelor discuţii despre noile măsuri fiscale, angajaţii din domeniul IT iau în calcul metode prin care să atenueze impactul financiar al acestora, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online Bestjobs.

Astfel, mai mult de o treime dintre ei se bazează pe faptul că angajatorul va compensa scăderea salariului rezultată din impozitare, 21% plănuiesc să îşi deschidă SRL, în timp ce alţi 19% se gândesc să colaboreze cu angajatorul prin PFA, iar ceilalţi îşi asumă efectele acestor schimbări fiscale.

În România, la finalul anului 2022, cei care figurau ca salariaţi în domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor reprezentau 3,4% din totalul populaţiei active în câmpul muncii, potrivit datelor INS.

Pe lângă aceştia, mai sunt şi alţii care colaborează cu companii din IT în sistem de PFA sau microîntreprindere. Mulţi dintre aceştia ar urma să fie afectaţi de măsurile fiscale care sunt în dezbatere, după o perioadă foarte lungă în care au beneficiat de numeroase facilităţi.

În topul beneficiilor preferate de această categorie de angajaţi, se numără acţiuni la companie acolo unde există posibilitatea (44%), asigurare de sănătate privată (31%), abonament la clinici medicale private (28%), contribuţii la pensii private (12%), asigurarea de viaţă privată (11%), al 13-lea salariu (10%) şi acordarea de prime şi bonusuri de performanţă (7%).

Potrivit Bestjobs, ”întrebaţi care sunt cele mai realiste stereotipuri despre ei, IT-iştii respondenţi recunosc că adesea preferă ţinutele formate din hanorac sau tricou cu blugi şi sneakers, au hobby-uri care le accentuează latura de „tocilari”, rezolvă orice cu un restart sau că sunt sunaţi de către rudele mai în vârstă pentru a le oferi asistenţă în aflarea parolelor”.

Sondajul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie 2023, pe un eşantion de 550 angajaţi în domeniul IT.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează