Stimulentul de insertie
IMPORTANT: Acest articol contine unele informatii care nu mai sunt de actualitate incepand cu data de30.06.2016. Pentru a fi la curent cu modificarile aduse de Legea nr. 66/2016 puteti consulta materialul care trateaza pe larg aceste modificari: http://vasiliumiclea.ro/modificarile-aduse-oug-1112010-privind-concediul-si-indemnizatia-lunara-pentru-cresterea-copiilor/
Concediul de crestere si ingrijire al copilului reprezinta un drept de care beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului precum si orice alta categorie de persoane dintre cele mentionate expres de legislatia in domeniu. Pe perioada cat salariatul beneficiaza de concediul de crestere si igrijire a copilului, contractul acestuia de munca cu angajatorul este suspendat in temeiul dispozitiilor art. 51 alin. (1) lit. a) Codul muncii.
Fiind un drept, beneficiarul acestuia are posibilitatea de a decide in orice moment incetarea acestui concediu, fara a motiva in vreun fel aceasta decizie.
Angajatorul are obligatia de a lua act de solicitarea angajatului de incetare a concediului de crestere si ingrijire a copilului si de a emite o decizie prin care inceteaza suspendarea contractului individual de munca al beneficiarului.
Refuzul angajatorului de a da curs acestei solicitari poate reprezenta un abuz, angajatorul urmand sa fie obligat sa acopere orice prejudiciu pe care salariatul il inregistreaza ca urmare a refuzului de a da curs solicitarii de intrerupere a concediului de crestere si ingrijire a copilului.
In sfera prejudiciului pe care angajatorul ar putea fi obligat sa il achite angajatului sau, se include si contravaloarea stimulentului de insertie, in masura in care salariatul este privat de acest drept al sau, ca urmare a refuzului angajatorului de a dispune incetarea suspendarii contractului individual de munca.
Astfel, intr-o speta recenta, Tribunalul Bucuresti l-a obligat pe angajator sa plateasca salariatului, cu titlu de despagubire materiala, contravaloarea stimulentului de insertie de care acesta ar fi putut beneficia daca angajatorul nu ar fi refuzat cererea salariatului, cerere prin care se solicita incetarea suspendarii contractului individual de munca mai inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an.
In masura in care angajatorul ar fi dat curs acestei cereri, salariatul ar fi realizat venituri supuse impozitarii, fapt ce i-ar fi dat dreptul sa benefizieze de stimulentul de insertie.
Cum angajatorul a refuzat solicitarea salariatului, instanta l-a obligat pe angajator sa plateasca salariatului o despagubire echivalenta cu valoarea stimulentului de insertie pe o perioada cuprinsa intre momentul la care angajatul a solicitat intreruperea concediului de crestere si ingrijire a copilului si data la care copilul ar fi implinit varsta de 2 ani.
Acest articol nu reprezinta consultanta juridica. Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati office@vasiliumiclea.ro