fbpx

Contact

Tinerii la început de carieră, specialiştii, vorbitorii de engleză şi germană, persoanele cu competenţe digitale şi-au găsit job cel mai uşor, în 2022

Un număr de 420.000 de joburi noi au fost postate anul acesta pe eJobs.ro, tinerii aflaţi la început de carieră, specialiştii, vorbitorii de engleză şi germană şi cei care deţin competenţe digitale şi experienţă în vânzări fiind candidaţii care şi-au găsit job cel mai uşor în 2022.

Numărul marchează un record istoric al ultimilor 20 de ani, dar şi revenirea unor domenii care în 2020 şi 2021 au avut parte de o încetinire a ritmului în care şi-au desfăşurat activitatea: turism, horeca, organizare de evenimente sau industria alimentară.

“A fost un an în care aproape oricine şi-a putut găsi job cu uşurinţă, chiar şi pe segmentul de vârstă 45+, acolo unde ştim că recrutarea se face mai greu şi unde inclusiv candidaţii sunt mai reticenţi şi mai temători cu privire la ideea de a-şi schimba locul de muncă. Este adevărat, însă, că pentru anumite categorii a fost mult mai uşor să se angajeze pentru că piaţa a abundat în oferte care li s-au adresat. Ne referim aici în special la cei entry level, cu maximum doi ani de experienţă, la specialişti, la vorbitorii de engleză şi germană, dar şi la cei care deţin competenţe digitale sau au experienţă în vânzări. Bineînţeles, de cele mai multe ori, un cumul de două sau mai multe din toate aceste criterii s-au regăsit în acelaşi anunţ de job”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Aproximativ jumătate din numărul total de joburi noi de anul acesta au vizat candidaţii entry level, la scurtă distanţă de aceştia fiind plasaţi cei care au un nivel mediu de experienţă, respectiv 2-5 ani. Urmează candidaţii fără experienţă, specialiştii cu senioritate de cel puţin 5 ani în domeniul lor de activitate şi managerii.

De altfel, potrivit sursei citate, şi în ceea ce priveşte eforturile pentru găsirea unui job s-a observat un avânt spectaculos al tinerilor, care se apropie vertiginos de liderii istorici ai aplicărilor, respectiv categoria de vârstă 25-35 de ani. În 2022, candidaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani au avut 2,9 milioane de aplicări pentru joburile postate pe platforma de recrutare, iar cei din segmentul 25-35 de ani au înregistrat 3,9 milioane de aplicări. În total, anul acesta a fost depăşit pragul de 10 milioane de aplicări.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, media salarială înregistrată anul acesta pentru candidaţii entry level a fost de 3.000 de lei net, la nivelul întregii ţări. O medie lunară de 4.000 de lei a fost raportată pentru cei cu 2-5 ani de experienţă şi 5.200 de lei pentru specialiştii cu senioritate mai mare de 5 ani.

Departamentele pentru care s-au căutat cele mai multe profiluri au fost vânzările, client service/call-center şi administrativ logistică.
Dacă nivelul studiilor nu mai este neapărat un criteriu care poate condiţiona angajarea, recrutorii au fost, însă, foarte atenţi la abilităţi precum limbile străine vorbite sau competenţele digitale pe care le deţin candidaţii. Astfel, peste 170.000 dintre joburile postate în platformă menţionau limba engleză în rândul cerinţelor şi 23.000 aveau trecută limba germană.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează