fbpx

Contact

Un angajat care este de 15 ani în concediu medical a dat în judecată firma pentru că nu i s-a mărit salariul în acest timp

Un IT-ist care este în concediu medical din 2008, a încercat să dea în judecată un gigant tehnologic pentru discriminare, pentru că nu a primit nicio mărire de salariu în acest timp.

Ian Clifford spune că a fost victima discriminării pe motiv de dizabilitate, pentru că IBM nu i-a majorat salariul în cei 15 ani, timp în care a lipsit de la muncă din motive de sănătate, potrivit The Telegraph. Conform unei prevederi din contract, Clifford primește peste 54.000 de lire sterline pe an, având salariul garantat până la 65 de ani, ceea ce înseamnă că va încasa până atunci peste 1,5 milioane de lire sterline.

Dar Clifford spune că retribuția „nu este suficient de generoasă”, că salariul său de 54.028 de lire sterline se va devaloriza în timp din cauza inflației. Cererea sa a fost respinsă de un tribunal pentru dreptul muncii din Reading, Anglia, iar un judecător i-a transmis că a primit un „tratament favorabil”.

Clifford a început să lucreze pentru Lotus Development în 2000, înainte ca firma să fie achiziționată de IBM. A intrat în concediu medical în septembrie 2008 și a rămas fără serviciu până în 2013, când a înaintat o plângere în care reclama și plata pentru concediul medical de 5 ani, la acea dată.

În aprilie 2013, când Clifford avea peste 30 de ani, s-a ajuns la un „compromis”, plângerile lui fiind soluționate prin înscrierea în planul de susținere a persoanelor cu dizabilități din compania.

Conform acestuia, o persoană care nu poate lucra nu poate fi concediată, rămâne în continuare angajată în companie, fără „nicio obligație de a veni la serviciu”.

Tot acest program spune că, până la recuperare, pensionare sau deces, angajatul poate să primească 75% din salariul stabilit prin contract. În cazul lui Clifford, salariul lui era de 72.037 lire sterline, ceea ce înseamnă că din 2013 urma să fie plătit cu 54.028 lire sterline pe an.

Planul a fost stabilit pe o perioadă de peste 30 de ani, până la împlinirea vârstei de pensionare de 65 de ani, ceea ce înseamnă că la final va primi 1,5 milioane de lire sterline în total.

El a mai primit și 8.685 pentru a soluționa plângerea din 2013, cu condiția să nu mai depună o nouă plângere din același motiv.

Dar, în februarie 2022, Clifford a dat IBM în judecată pentru discriminare, repetând în mare plângerea anterioară. El a mai spus că a fost tratat incorect, pentru că nu a primit nicio mărire de salariu din 2013. A mai spus că din cauza inflației veniturile lui se vor reduce substanțial.

„Scopul planului era de a oferi securitate angajaților care nu pot lucra, iar asta nu se mai poate întâmpla dacă plățile sunt înghețate pentru totdeauna”.

Judecătorul Paul Housego i-a respins plângerea. „Angajații activi pot primi creșteri de salariu, dar angajații inactivi nu… Este o diferență, dar, în opinia mea, nu este un prejudiciu. Chiar dacă valoarea celor 50.000 de lire sterline pe an s-ar înjumătăți în 30 de ani, este totuși un beneficiu foarte substanțial”. Clifford are un profil pe LinkedIn în care spune că este „pensionat pe caz de boală”.

Sursa: www.digi24.ro

Comments

comments

Apelează