fbpx

Contact

Avocat: Coronavirusul va aduce scăderi de salarii sau chiar concedieri

70% dintre companiile românești nu au o strategie de risc pentru situații precum epidemia de coronavirus. Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii cere o acțiune rapidă a instituțiilor statului pentru a evita o criză economică. Răzvan Vasiliu, avocat specializat în dreptul muncii, le recomandă managerilor să facă scenarii care să le protejeze companiile împotriva efectelor răspândirii îmbolnăvirilor.

Majoritatea companiilor românești nu au o strategie de risc pentru situații precum epidemia de coronavirus. E rezultatul unui sondaj telefonic efectuat de compania de consultanță Frames la comanda FACTORY 4.0 conference. Potrivit cercetării, peste 70% din cele 300 de firme chestionate se așteaptă la consecințe economice negative, de la probleme de aprovizionare la creșteri de prețuri și blocaj financiar. În acest context, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii cere o acțiune rapidă a instituțiilor statului pentru a evita o criză economică. În afară de ajutoare de stat sau de investiții imediate în economie, IMM-urile mai solicită Guvernului să modifice Codul muncii pentru a flexibiliza mai mult procedurile care permit lucrul de acasă și munca temporară.

Răzvan Vasiliu, avocat specializat în dreptul muncii, le recomandă managerilor să facă scenarii care să le protejeze companiile împotriva efectelor răspândirii îmbolnăvirilor. Cel mai probabil vor urma reorganizări, concedieri și poate chiar ajustări ale nivelurilor salariale spune la RFI avocatul Răzvan Vasiliu:

“Nu vă ascund că multe companii se gândesc la acest scenariu pe care nu și-l dorește nimeni, al disponibilizărilor, dar na, neputându-se face o prognoză asupra duratei de timp în care acest virus va acționa, va influența, companiile da, se gândesc inclusiv la concedieri, este posibil acest lucru. Vă dați seama, în măsura în care veniturile vor scădea, posibilitatea de a plăti salariile este deja mult îngreunată. Și da, multe companii iau în calcul inclusiv, pentru a reduce numărul de concedieri, diminuarea salariilor. Însă, ceea ce trebuie să știți este că o reducere a salariului nu se poate face decât cu acordul salariatului”. Sursa: RFI

Comments

comments

Apelează