fbpx

Contact

Doar un procent mic al persoanelor cu dizabilitati care ar putea fi active in piata muncii, lucreaza

Dragos Pislaru a participat la o dezbatere organizata de ANPD (Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati) si cancelaria prim-ministrului, incurajand angajarea persoanelor cu dizabilitati.

Exista ministere cu sute de angajati, care nu au salariati cu dizabilitati

Ministrul Muncii a indemnat sectorul public sa isi rezolve problemele, inainte de a cere asta sectorului privat.

Cred ca inainte de a cere sectorului privat sa ne dea un exemplu, sa faca pasi in directia accesibilizarii, ar trebui ca si in sectorul public sa avem aceste elemente rezolvate“, a declarat  Dragos Pislaru.

Legislatia trebuie modificata

Dragos Pislaru mentioneaza ca legislatia trebuie modificata, aceasta discriminand momentan persoanele care au deficiente de vorbire sau care folosesc limbajul gesturilor, din cauza clauzei care ii obliga sa cunoasca limba romana (scris si vorbit).

Dintre persoanele cu dizabilitati care ar putea sa lucreze, doar 17.5% sunt angajate

Conform statisticilor oficiale, in Romania sunt 775.000 de persoane cu dizabilitati  dintre care 200.00 ar putea fi angajate.

Dintre acestea, doar 35.000 sunt angajate.

Agentii economici care au peste 50 de angajati trebuie sa aiba un minim de 4% angajati cu dizabilitati

Statul trebuie sa protejeze persoanele cu dizabilitati, acestea putand fi angajate fie in piata libera, fie intr-un cadru creat de stat, cum e cel al unitatilor protejate.

In Romania avem 800 de unitati protejate in care lucreaza 1.700 de persoane cu dizabilitati. In 2008 aveam doar 208 de astfel de unitati protejate si 1.027 de persoane cu dizabilitati angajate. Ceea ce constatam este ca numarul de unitati protejate a crescut cu 260% si numarul de persoane angajate a crescut cu 73%.

Si aici trebuie sa recunoastem ca nici fondurile europene nu au avut o contributie tocmai sustenabila. Au fost foarte multe proiecte care au fost facute de dragul de a fi facute si care nu au avut un impact care sa ofere o modificare structurala a angajarii persoanelor cu dizabilitati. Acestea sunt lectii pe care speram sa le invatam”, a afirmat Pislaru.

Ministrul Muncii sustine ca o companie care are peste 50 de angajati, trebuie sa aiba un minim de 4% angajati cu dizabilitati.

 

 

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Apelează