fbpx

Contact

Efectele programului “Prima Chirie” pentru piata muncii

Guvernul va oferi un beneficiu financiar in valoare de cel mult 900 de lei/luna, somerilor care isi gasesc un loc de munca aflat la o distanta de peste 50 de km fata de localitatea in care isi au resedinta sau domiciliul, si se muta in vederea angajarii.

Prima de relocare va avea un impact de 13.500 de lei

Prima, alocata din bugetul asigurarilor de somaj, va avea un impact de 13.500 de lei. Aceasta va reprezenta 75% din valoarea cheltuielilor de intretinere dar nu va depasi 900 de lei pe luna.

Prima nu se acorda daca sunt deja acoperite cheltuielile

In cazul in care cheltuielile de locuire sunt deja acoperite de angajator sau de autoritatile publice locale, prima nu se acorda.

Pot beneficia de prima de relocare  persoanele care au un contract de munca, cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 12 luni.

Parerile sunt impartite, in ce priveste functionalitatea programului

Unii analisti sustin ca aceasta va ajuta la combaterea somajului, mai ales in randul tinerilor, si va aduce beneficii celor care locuiesc in zone cu salarii mici.

“Romania se confrunta cu o rata a somajului semnificativ mai ridicata in anumite regiuni precum Moldova sau Oltenia si mai ales in randul tinerilor (peste 20%). Un program care incurajeaza mobilitatea fortei de munca poate reprezenta o solutie pentru cei care nu-si gasesc joburi in proximitatea orasului de domiciliu“, declara Andrei Frunza, CEO eJobs.

Alte parti sustin ca masura nu va avea un impact asupra ratei somajului, din cauza barierelor culturale.

„Bugetul este unul relativ modest in masura in care 900 de lei este media pretului la inchirierea unei garsoniere. Un astfel de proiect poate avea efecte vizibile in rata somajului in momentul in care bugetul poate fi semnificativ mai mare printr-un sistem public privat de facilitare fiscala“, a declarat Iuliana Leurent, CEO al com­paniei RINF Temps Romania, divizia de recrutare si inchiriere de forta de munca temporara a grupului romanesc RINF.

Reprezentantii Ministerului Muncii sunt convinsi ca impactul va fi pozitiv.

„Consideram ca prima de relocare va avea un impact pozitiv asupra mobilitatii teritoriale a fortei de munca, astfel incat sa fie corectate atat dezechilibrele regionale in ceea ce priveste ocuparea si totodata sa fie accelerate investitiile prin stimularea mobilitatii fortei de munca“, au declarat reprezentantii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

Masura poate impacta si piata imobiliara dar nu imediat

„Cred ca este o masura buna, insa nu va avea un impact imediat. Un lucru bun este faptul ca are tendinta de a incuraja oamenii care locuiesc in zone unde au si salariile mici, iar daca nu au o calificare nu isi permit sa plateasca o chirie intr-un oras mare. Daca somajul este mai mic, creste puterea de cumparare si de acolo sunt si chiriile mai scumpe“, declara  Daniel Crainic, reprezentantul unui portal de imobiliare.

 

 

Sursa: zf.ro

Comments

comments

Apelează