fbpx

Contact

Guvernul pregătește o schemă de finanţare parţială a locurilor de muncă active, pentru oamenii care se întorc la lucru

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a anunţat, miercuri, că Executivul pregăteşte un pachet de măsuri active, ce cuprinde o schemă de ajutor pentru companii, în sensul de a finanţa parţial locurile de muncă pentru angajaţii care se întorc la lucru.

“Statul român a gândit două tipuri de măsuri. Primele măsuri, din punct de vedere economic, au fost şi sunt încă pe perioada de creştere a acestei pandemii, de care trebuie să spunem sincer că nu am trecut încă. După părerea mea şi estimările pe care le avem, nu cred că am ajuns la vârful pandemiei. Acele măsuri au fost măsuri de a ajuta companiile şi a ajuta salariaţii, prin acest şomaj tehnic pe care îl acordăm, aşa cum a spus şi premierul, tuturor salariaţilor, tuturor companiilor care sunt lovite. Plătim 75% din salariu, după care urmează un pachet de măsuri active, în care discutăm de o schemă de a ajuta companiile, de a finanţa parţial locurile de muncă active, pentru acei oameni care se întorc la lucru şi pentru a scădea povara fiscală a întreprinderilor. Banii pentru şomajul tehnic vin din fondul de şomaj al României. Din discuţiile pe care le-am avut şi le avem continuu cu Ministerul de Finanţe, domnul ministru Cîţu ne-a spus tuturor miniştrilor că avem asigurată finanţarea României până al sfârşitul anului. Sunt convins că după această contracţie de o lună, o lună şi jumătate, va urma o creştere a producţiei şi uşor, uşor România îşi va reveni”, a spus Popescu, la Digi 24.

Ministrul de resort a adăugat că o altă măsură de sprijin vizează IMM-urile, respectiv un pachet de finanţare de până la 750 de milioane de euro, din fonduri europene.

“Alte măsuri pe care le pregătim, de asemenea, cu fonduri europene, se referă la un pachet de finanţare de până la 750 de milioane de euro dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii. Acolo eu îmi doresc, şi sper să obţinem, granturi pentru IMM-uri. Avem schemele de finanţare aprobate de până la 3,3 miliarde de euro de către Comisia Europeană, scheme finanţate prin bugetul naţional, cu garanţii de până la 90% a creditelor pentru investiţii ale IMM-urilor şi de capital, cu dobândă zero. Urmează şi alte măsuri pe care le gândim pentru panta descrescătoare a acestei pandemii”, a afirmat Virgil Popescu.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează