fbpx

Contact

Institutul Național de Administrație lansează două chestionare online privind evaluarea oportunității flexibilizării modului și a timpului de lucru în administrație publică

Institutul Național de Administrație (INA), aflat în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, lansează, astăzi, 5 octombrie, două chestionare online privind evaluarea oportunității flexibilizării modului și a timpului de lucru în administrația publică. Acestea se vor aplica la nivel national și sunt destinate personalului cu funcții de execuție și de conducere din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

Prin această inițiativă, coordonată și implementată de INA și susținută de Secretariatul General al Guvernului și de Grupul Băncii Mondiale, se urmărește identificarea diverselor forme de muncă flexibilă care pot fi aplicate în administrația publică.

Situația actuală din întreaga lume, în contextul crizei provocate de COVID-19, accelerează adoptarea unor schimbări rapide și luarea unor măsuri deosebite în toate domeniile de activitate, printre care eficientizarea modului de lucru și flexibilizarea timpului, a programului și a modului de muncă, motiv pentru care INA (care are un mandat în domeniul cercetării și inovării) va desfășura acest sondaj.

Chestionarele își propun să evidențieze măsurile implementate la nivelul instituțiilor publice din administrația centrală și locală în perioada pandemiei COVID-19 și, totodată, să determine posibilitatea utilizării acestor modalități moderne de desfășurare a activității pe termen lung. De asemenea, INA va analiza percepția personalului din administrația publică referitoare la organizarea timpului de muncă, făcând, în același timp, deosebirea dintre munca la domiciliu și telemuncă.

Punând accent atât pe oportunitățile și beneficiile oferite, cât și pe provocările întâmpinate de instituții în situații de urgență sau alertă, chestionarele creează o imagine de ansamblu asupra eficienței și aplicabilității formelor de muncă flexibile. Totodată, este necesar ca rezultatele studiului să evidențieze deschiderea administrației din România pentru a avea acest instrument permanent la îndemână, coroborat cu alte metode de muncă flexibile (part-time, orar individualizat de lucru, zile libere plătite compensate ulterior prin ore suplimentare etc.), să creeze mijloacele necesare pentru implementarea unei politici la nivel național și să măsoare gradul de satisfacție al angajaților și, implicit, al instituțiilor.

Chestionarele vor fi disponibile pe site-ul INA, la secțiunea Cercetare-Inovare, pentru două săptămâni, în perioada 5 – 16 octombrie 2020, urmând ca, la începutul lunii noiembrie, să fie publicate rezultatele preliminare ale studiului.

Sursa: Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei

Comments

comments

Apelează